ALLES KAN Interview met: BLAUWDRUK

Blauwdruk is een jong collectief gedreven door een gedeelde passie voor code, muziek en het Gentse nachtleven. Wij geloven sterk in de combinatie van software en code als media voor creatieve ontdekking. Bij Blauwdruk werken algoritmen in harmonie met kunstenaars en muzikanten, waardoor een synergie ontstaat tussen elektronische muziek, generatieve kunst en nieuwe media. Niet beperkt door genres, wordt de club getransformeerd in een audiovisueel laboratorium en wordt de visuele dimensie van muziek op een intieme manier terug naar de kleine venues gebracht.

Blauwdruk vermengt zo innovatie, technologie en kunst en creëert een speeltuin voor experiment.

Ze staan op 19 juli op Boomtown met LUIGI COLZATO & TUUR - APOTEK & TUUR - FREQ444 & DANIËL SANTÉ en de scenografie van VOET • STUK

•••••••••••••••••

Op 19 juli, de eerste dag van Boomtown, hebben jullie een programma samengesteld met artiesten die passen in de visie van Blauwdruk. Eerst en vooral, hoe is het collectief ontstaan?

Blauwdruk is in essentie ontstaan door een gedeelde passie voor muziek, het nachtleven, visuele kunsten en code. We deelden een gemeenschappelijke visie om visuele kunsten een groter podium te bieden in het nachtleven en zo het werk van (video)kunstenaars naar de voorgrond te brengen. Die visuele dimensie van nightlife vind je vaak terug op grotere festivals en in grotere clubs, maar misten we persoonlijk in het “intiemere” Gentse nachtleven. We willen de club transformeren tot een audiovisueel laboratorium.

Waarom kozen jullie voor de focus op software/code?

Code is een ongelooflijk sterk medium voor creatieve ontdekking. Van muziekproductiesoftware, tot video-editingpakketten of artificiële intelligentie, in essentie kennen ze allen hun oorsprong in dezelfde taal: code.

Bij Blauwdruk willen we die taal gaan ‘misbruiken’: code, technologie en hun gebreken gaan inzetten om videokunst te creëren. Dit neemt onnoemelijk veel verschillende vormen aan en we nodigen ook steeds externe VJ’s en kunstenaars uit om deze missie op hun eigen manier te vertalen. Daarnaast willen we met Blauwdruk echter ook kanttekeningen zetten, het experiment gebruiken om te tonen hoe technologie anders kan benaderd worden.

Artificiële intelligentie is bijvoorbeeld zo’n technologie die terecht zorgen baart in de kunstsector. Arthur Deleu, één van onze oprichters, stond mee aan de basis van het Autolume-project, een visuele synthesizer op basis van AI dat in real-time muzikale inputs omzet naar visuals. Dit systeem is open-source en specifiek ontworpen om enkel data te gebruiken die de kunstenaar zelf aanlevert, zodat auteursrecht van andere kunstenaars niet in het gedrang komt. Het verbruikt bovendien lang niet de waanzinnige energie die de grote, gekende AI-modellen zoals Stable Diffusion & Midjourney gebruiken.

We proberen zo met Blauwdruk te tonen dat het anders kan. Technologie zoals artificiële intelligentie kan nét de toolset van de kunstenaar uitbreiden, als de juister design- en beleidskeuzes worden gemaakt.

Hebben jullie een doel voor ogen met jullie collectief?

Ons hoofddoel is simpel: visuele kunstenaars en muzikanten een platform bieden en zo de visuele kunsten uit het atelier naar de club trekken.

Hoe meer mensen wij kunnen bereiken met Blauwdruk, hoe groter dit platform wordt dat we kunnen bieden. Zoals hierboven ook vermeld, zetten we er heel bewust op in om VJ’s dezelfde exposure te geven als onze DJ’s of muzikanten. Zonder hun werk is er geen Blauwdruk.

Het feit dat we daarnaast zo sterk inzetten op generatieve kunst en nieuwe media, levert het publiek ook simpelweg een nieuwe club ervaring op. Eén van de bijkomende doelen is dus ook het gesprek rond die kunst en media op gang trekken, technologie democratiseren en van abstracte krantenkoppen naar food for thought op en naast de dansvloer gaan.

Beschrijf even hoe het is om met Blauwdruk een platform te krijgen op Boomtown?

Boomtown is voor ons een vaste waarde tijdens de Gentse Feesten. Ook op het Alles Kan podium keken we vorig jaar vol verwondering naar Kraft Collective en de line-up die ze toen samenstelden. De kans om in ons eerste jaar als Blauwdruk zelf een dag te cureren, grijpen we dan ook met beide handen. 

Beschrijf het proces dat jullie nu hebben ondernomen om deel te nemen aan Boomtown, hoe pakken jullie de organisatie van de optredens aan? 

Eerder dit jaar waren we een van de collectieven die hun schouders zetten onder Cluster festival, een initiatief dat onder andere Democrazy mee in goede banen leidde.

Met Alles Kan werkten we reeds samen voor onze allereerste editie. Het was via deze organisaties dat we hoorden dat we ons kandidaat konden stellen voor Boomtown. Twijfelen zat er niet in. We hebben geprobeerd de programmering op het hoofdpodium te reflecteren in onze eigen plannen op het Alles Kan-podium, zonder ons eigen handelsmerk te verliezen: live electronica met een intense visuele saus.

Wat kunnen we verwachten van jullie organisatie op het festival?

We boekten drie heel straffe live elektronische acts. Aftrap wordt gegeven door Luigi Colzato, die op Cluster een waanzinnig straffe show leverde zwevend tussen extase en melancholie. APOTEK brengt haar gloednieuwe live-set van etherische hypnotiserende tracks naar de Kouter en Freq444 sluit bij het vallen van de avond ons podium af met intense bass en breaks.

Wat de visuals betreft, brengen zowel Freq444 als Luigi Colzato hun vaste A/V show mee, in elkaar geboxt door videokunstenaar Daniël Santé en Blauwdruk-VJ Arthur Deleu. We zetten voor deze editie echter ook specifiek in op de scenografie. We schakelden voet•stuk collectief in om het Alles Kan podium onder handen te nemen. voet•stuk is een collectief dat onderzoekt in hoeverre punctuele interventies de gemeenschappelijke ruimte kunnen transformeren. Het is een groep jonge architecten met specifieke aandacht voor duurzaamheid en materiaalkeuze, hun werk zal gedurende het hele festival zichtbaar zijn.

Partners
KU leuven
VDK
Cristal
Bolt
Beepl
Knack
Studio Brussel
Democrazy
Ha Concerts
Viernulvier
Flanders State of the Art
Nationale Loterij
Stad Gent
Alles Kan
Sabam For Culture
PlayRight+
Robi
GTV
Caruur